Artikel søgning

 

Guide: Skal jeg vælge en løvsuger eller løvblæser?


Loevsugerellerloevblaeser

Løvsuger eller løvblæser?

Hvilken skal man vælge? Det kommer helt an på hvad ens behov er om man bare vil blæse sit løv væk eller om man vil have det suget op så det er fjernet helt fra haven. Løvsugeren og løvblæseren har mange forskellige navne, hvor af de mest brugte er, havestøvsuger og bladstøvsuger. Selvom det ikke har noget med støv at gøre, som maskinerne suger eller blæser væk. Den rigtige betegnelserne for maskinerne er løvsuger og løvblæser. Maskinerne kan bestå af én eller begge funktioner - men ellers er det to forskellige maskiner:

  • Løvblæsere - blæser løvet væk og ikke andet.
  • Løvsugere - suger løvet op, men kan også fungere som løvblæser.

Løvblæseren er velegnet til at blæse nedfaldet plantemateriale væk har dine bede, græsplænen, terrassen og din indkørsel. Den kan endda bruges til at give din datter/søn eller barnebarnet, et ekstra godt skub på gyngen.

Den helt store forskel på en løvsuger og en løvblæser er, at løvsugeren har en opsamlingspose, hvor alt plantematerialet bliver opsamlet i. Opsamlingsposen kan som regel rumme mellem 30-50 liter. Dine bede eller græsplænen har måske det tidobbelte haveaffald liggende, men de mest effektive løvsugere har plantekværne, der kan findele det opsamlede ned til en tolvtedel af det oprindelige rumfang.

De fleste løvsugere kan også anvendes som løvblæser, det eneste det kræver er, at du afmonterer opsamlingsposen.

Både din løvsuger og løvblæser, kan fås med skulderrem eller med hjul på selve maskinen, hvilket skåner din krop mest muligt. Derudover kan de også betjenes håndholdt:  

  • Håndholdt – Anbefales kun for de helt lette maskiner.
  • Håndholdt med skulderrem eller anden forankring mod kroppen. Det gør arbejdet lettere og skåner ryggen, hvis det er større arealer, du skal afdække.
  • Rygbårne bladstøvsuger. Det er både løvsugere og løvblæsere, der findes i denne udformning.

Den sidste metode er uden tvivl det bedste valg ud fra en ergonomisk synsvinkel. Det forudsætter dog, at du kan leve med støjen og rystelserne fra motoren på ryggen. Det er en særlig stor udfordring, hvis du bruger en benzindreven løvsuger, da de generelt har mere power, hvilket betyder at de producere ekstra meget støj. Det anbefales derfor, at du anvender beskyttelse høreværn, så din hørelse ikke tager skade af støjen. Loven kræver faktisk, at folk, der arbejder professionelt med maskiner som en løvsuger, skal bære høreværn, hvis lydniveauet overstiger 85 decibel (målt under høreværnet).

Din løvsuger suger/blæser med en hastighed på mellem ca. 200 og 400 km/t. Det er stærkere end orkanstyrke, der er 117 km/t (12 på Beaufort skalaen). Med så stor en sugekraft skal man altid holde mundstykket (eller teleskoprøret) væk fra mennesker, dyr og skrøbelige ting, som f.eks. glas og vinduer.

4 gode grunde til at anskaffes sig en løvsuger?

Løvsugeren er velegnet til at holde din have og din græsplæne pæn og fri for plantemateriale, hvad enten om det er nedfaldet blade, afklippet græs, mos eller småkviste. Men der er også andre gode grunde til, at du brude tilføje løvsugeren til maskinparken i dit haveskur:

  • Du plejer din græsplæne og forebygger mos og hvide pletter på græsset, ved at holde græsplænen fri for afklippet græs og andre plantedele.
  • En løvsuger bruger meget strøm eller benzin, men i modsætning til løvblæseren, kommer indsatsen tilbage på CO2 kontoen, når du bruger en løvsuger. Al plantemateriale ender nemlig her i opsamlingssækken. Hvis din maskine samtidig har plantekværn, så vil komposteringen være meget mere effektiv og formuldningen vil speedes op. 
  • Ved at fjerne de fugtige plantebunker fra din have, fjerner du også muligheden for dræbersnegle og andre skadedyr at ligge og gemme sig. Og derved mindsker du spredningen af dræbersnegle, når de ikke kan lægge æg i plantebunkerne.
  • Løvsugeren egner sig til meget andet end nedfaldne blade. Den tager også græs, grankogler, grannåle og mindre kviste.
Produkter relateret til denne artikel
Løvsuger benzin 30cc

Løvsuger benzin 30cc

1.498,75 DKK Pris ex. moms 1.199,00 DKK

Løvblæser benzin 25cc

Løvblæser benzin 25cc

1.123,75 DKK Pris ex. moms 899,00 DKK

Relaterede artikler